Zuidelijke Klapekster (Lanius meridionalis) een observatie tijdens je birding break Spanje
De zuidelijke klapekster – grootte 24 cm – spanwijdte 28 – 34 cm (Alcaudón Real in het Spaans) is een soort die eenvoudig te herkennen is aan zijn grootte, de opvallende lengte van zijn staart en aan het zorro-achtige zwarte masker rond de ogen. De rug en de bovenkant van de kop hebben een leigrijze kleur, de vleugels zijn zwart met een witte vlek en de staart is ook overwegend zwart gekleurd. De onderkant van de vogel is licht met een roze gekleurde zweem. Deze zweem is het duidelijkste, onderscheidende kenmerk tussen de zuidelijke klapekster en de noordelijke klapekster, deze ontbreekt namelijk bij de laatste. De zuidelijke klapekster komt voor in zuidelijk Frankrijk, Portugal en Spanje, de Canarische eilanden en Noord-Afrika (van Mauritanië en Marokko tot aan Egypte, de droogste gedeelten van de Sahara vormen hierop de uitzondering).
Birding break Spanje; Bovendien is Azië zelfs onderdeel van het verspreidingsgebied van de soort, tot in Mongolië komt de deze ondersoort van de klapekster voor. In Spanje kan de soort in alle regio’s (behalve in de Pyreneeën en de bergen van Cantabrië) worden waargenomen. Zuidelijke klapeksters zijn over het algemeen standvogels, hetgeen inhoudt dat ze het hele jaar door in het zelfde leefgebied verblijven. Er zijn echter individuen die de straat van Gibraltar oversteken om de winter in Noord-Afrika door te brengen. Naar schatting is de populatie in het zuidoostelijke deel van Europa zo’n 215.000 tot 350.000 broedparen groot, waarvan er ongeveer tussen de 200.000 en de 250.000 binnen de grenzen van Spanje zouden leven. Een open habitat met struiken en eventueel verspreide bomen onder de 1500 meter hoogte wordt door de soort verkozen, bijvoorbeeld in cultuurlandschap alsmede agrarisch landschap van bijvoorbeeld olijfbomen en amandelboomgaarden.
Birding break Spanje; Deze vogels zijn jagende zangvogels en leven van grote insecten (sprinkhanen, kevers en krekels), muizen, reptielen en kleine vogels. Ze speuren naar prooien vanaf uitkijkpunten, zoals de toppen van struiken, takken van bomen, paaltjes en bijvoorbeeld elektriciteitsdraden. Normaal gesproken laten ze zich vanaf zo’n post vallen als ze een prooi hebben gedetecteerd, maar ze kunnen ook kort ‘bidden’ in de lucht. Zangvogels tot dezelfde grootte als zij zelf worden gevangen door ze kort te achtervolgen of in een heg of struik te verrassen. Normaal gesproken worden de prooien opgegeten door ze vast te houden met een voet en ze door middel van de grote, haakvormige snavel uiteen te scheuren. Soms worden de prooien op doorns of prikkerdraad geprikt om ze zo makkelijker op te kunnen eten of voor later te bewaren.
Veel plezier met je birding break spanje en vogelen in Spanje en speciaal aan de costa Blanca! Kijk hier voor vogelgebieden en hier voor een fantastische site op het gebieden van vogelen in deze omgeving, deze site is wel Engelstalig.