Geocaching, Spanje, Cachen maar dan met mooi weer!
Geocaching een relatief nieuwe manier om actief te zijn, te wandelen en een nieuwe omgeving te verkennen met als extra een spel element. Het wordt ook een sport genoemd. De eerste Cache werd uitgezet in het jaar 2000, dus de sport is nu 14 jaar oud en met meer dan (in 2013) 5 miljoen deelnemers, met recht een wereldspel te noemen. Geo Caching is uiteraard gezond, want het betekend te allen tijde bewegen, er worden heel wat kilometers wandelend afgelegd op zoek naar de Caches.
Caches waren van oudsher in de wildernis verborgen opslagplaatsen met voedsel, gereedschappen en munitie, waar de pioniers of ontdekkingsreizigers tijdens hun reizen hun voorraden konden aanvullen. Naar goed gebruik ruilde men wat men nodig had tegen dat wat men kon missen, zodat de inhoud van de cache, de voorraad dus min of meer op peil bleef. Bij Geocaching is een Cache normaal gesproken een waterdichte doos, waarin de Geocachers een logboek vinden, het is een soort ´Schat zoeken´ dus. Na het plaatsen van de Cache maakt degene die de Cache plaatst via internet de locatie bekend aan andere geocachers. In de Cache/Schat is altijd een logboek aanwezig, waarin de vinder zijn naam achter wordt geacht achter te laten. Daarnaast is het een sport die sterk internetgericht is en dus is het meestal ook de bedoeling dat de vinder op de Geocaching-website een log achterlaat. Dit ook of misschien wel vooral als het niet is gelukt de Cache te vinden. Dat Geocaching internet gericht is een feit, maar tegenwoordig zijn het behalve de GPS apparaten de smartphones die met applicaties voor Geocaching de sport ondersteunen. Met dit soort ´apps´ is een kaart te zien met alle caches in de omgeving en bestaat er de mogelijkheid om een log op de website te plaatsen.
Geocaching, Spanje, welke soorten caches bestaan er?
Traditionele caches of ook wel Stop and Go Caches; dit is de eenvoudigste vorm van Cache, waarbij de eindlocatie op internet te vinden is. De geocacher voert de coördinaten in en kan van start.
Multicaches: bij deze caches wordt alleen de startlocatie gegeven. Op deze locatie kunnen door zoeken of het oplossen van een willekeurige opdracht de coördinaten van de cache of een volgend tussenpunt, gevonden kunnen worden.
Mystery cache: bij deze caches is niet de locatie van de cache aangegeven, maar alleen een referentiepunt in de buurt. Door raadsels/puzzels of anderszins opdrachten op te lossen, kan de werkelijke Cache gevonden worden.
Event cache: evenement (event)-caches; dit zijn samenkomsten voor geocachers om te discussiëren over het geocachen. Na het evenement zal de eventcache worden gearchiveerd. Vaak worden ter ere van deze evenementen een ´event cache´ geplaatst, die dan vervolgens blijft liggen.
Earth Cache: een Earth cache is een cache voor de (jonge) onderzoeker, het moet een leerzame/ geologische opdracht omvatten. Bijvoorbeeld het meten/berekenen van maten of de omvang van een kenmerkend aspect van het gebied of bijvoorbeeld het verzamelen en vastleggen van gegevens
Virtuele cache: op sommige plaatsen is het niet mogelijk of toegestaan een echte/fysieke cache te plaatsen. Een virtuele cache is dus alleen een locatie. Deze caches worden meestal als ‘gevonden’ beschouwd als de cacher een vraag over de locatie kan beantwoorden of een foto kan tonen.
Webcam cache: hierbij is het de bedoeling om als Geocacher herkenbaar (met GPS zichtbaar) in beeld van een bepaalde webcam te gaan staan en als bewijs het beeld van de webcam bij het log te voegen.
Wherigo cache: wherigo is een technisch hulpmiddel voor het bouwen en spelen van avonturen met GPS ondersteuning. Een van de mogelijke toepassingen is het mogelijk maken van interactie tussen geocachers en virtuele objecten en karakters, door het betreden van virtuele zones, klinkt wat moeilijk te volgen, maar eenmaal spelend is het erg leuk.
Letterbox Hybrid: bij deze Cachevorm maakt men gebruik van schriftelijke aanwijzingen EN coördinaten. Degene die hem geplaatst heeft hem dus zowel letterbox als geocache gemaakt, vandaar Hybride
Geocaching, Spanje, waarom geocachen aan de Costa Blanca?
Aan de Costa Blanca vinden we een van de meest milde klimaten van heel Europa. De Costa Blanca heeft een mediterraan klimaat met het minste contrast in weerbeeld van heel Spanje. Neerslag valt er het hele jaar door vrij weinig en de zon laat zich alle maanden flink zien. Ook op het gebied van temperaturen is de Costa Blanca vrij uniek en. Vorst komt vrijwel nooit voor en extreme hitte met temperaturen van 40 graden of hoger komen in dit deel van Spanje ook niet veel voor. De milde droge winters en de aangenaam warme en droge zomers worden veroorzaakt door een mediterraan klimaat waarbij de Middellandse Zee in de winter een verwarmend effect heeft op de streek, hij werkt als een soort warmwaterkruik. Dit effect wordt versterkt door de aanwezigheid van bergen en heuvels achter de Costa Blanca die de warmte van de zee vasthouden en de kou uit het binnenland tegenhouden in de winter. Vandaar dat geocaching hier het hele jaar door in prettige klimatologische omstandigheden beoefend kan worden. B&B en Ecolodge Refugio Marnes heeft al verschillende keren stellen en zelfs groepen geocachers mogen verwelkomen. Heerlijke actieve gasten die niet rusten voordat ze hun caches gevonden hebben en vervolgens genieten van alles wat Refugio Marnes en de Costa Blanca te bieden heeft. Kijk eens op deze Nederlandstalige website voor Geocaching hier in de omgeving